Odkąd człowiek zapanował nad zimnem i zaczął je wykorzystywać do przechowywania żywności, jego życie znacznie się poprawił(o). Produkty o krótkim terminie [przydatności jak nabiał czy mięso wymagają odpowiednich warunków termicznych. W przeciwnym razie stają się przeterminowane. Dziś w każdym mieszkaniu można spotkać lodówki czy chłodziarki. W dużej ilości pomieszczeniach(ń) montuje też klimatyzację. A to tylko część z funkcjonalności chłodnictwa. Poniżej spróbujemy zaprezentować przeszłość i teraźniejszość systemów chłodzenia. Zapraszamy na przegląd urządzeń chłodniczych.
Jak wyglądały początki chłodnictwa?
Wpływ warunków termicznych na długość przydatności jedzenia znany jest od zamierzchłych czasów. Ludzie pierwotni używali jaskinie do przechowywania swoich łupów. Tam gdzie klimat był chłodniejszy spiżarnią bywały doły wydrążone w lodzie lub śniegu. Bryły lodu z resztą do dziś jest używany do wszelakich rozwiązań.
W pewnych rejonach o lód nie było łatwo. To zainspirowało, na początku XIX wieku, wynalazców do prac nad ułatwieniem dostępu do chłodu. Dzięki temu ludzkość mogą ich używać w sposób dla nich wygodny. Pierwotne urządzenia chłodnicze bazowały na zasadzie absorpcji. Dzięki implementacji(e) danego(j) czynnika do maszyny dostawało się substancję o niskiej temperaturze.
Przez lata zaczęto tworzyć nowe technologie chłodzące. Dyscyplina ta rozwinęła się w błyskawicznym tempie. Po latach okazało się, że część substancji wykorzystywanych w urządzeniach chłodzących jest szkodliwa dla zdrowia ludzkiego i atmosfery. Całe szczęście nowe technologie dają szansę budować urządzenia neutralne dla klimatu.
Jakie branże korzystają ze zdobyczy chłodnictwa?
Chłodnictwo to bardzo szerokie zagadnienie. Nietaktem byłoby zawężanie jej tylko do przechowywania żywności i utrzymywaniu jej w niskich warunkach termicznych. Jasne, że to podstawowe skojarzenie – przecież każdy posiada w domu lodówkę.
Natomiast jest to mały procent realnych zastosowań chłodnictwa. Kiedy myślimy o przemysłowym, wielkoskalowym przechowywaniu produktów do akcji wkraczają skomplikowane instalacje urządzeń chłodniczych. Utrzymanie minusowej temperatury w chłodni stanowi duży wysiłek energetyczny, którym sterują dopasowane programy. Coraz więcej jest w tym informatyki.
Również sterowanie temperatur(ą)y wewnątrz wybranych pomieszczeń to domena chłodnictwa.
Znowu – w przypadku pojedynczych budynków nie wydaje się to trudne. Schody zaczynają się, gdy klimatyzacja ma obejmować duże budynki. Mowa tu o blokach mieszkalnych, biurowcach czy szpitalach. W środku takich budynków każde(y) pokój żyje swoim życiem. Jedni potrzebują chłodu, inni ciepła. W związku z tym klimatyzacja musi być doprowadzona wszędzie, podobnie jak systemy zarządzania. Całość konfiguruje się odgórnie, dając przy tym opcję indywidualnego dopasowywania temperatury pracownikom wnętrz.
Ponadto chłodnictwo jest przydatne w sektorach zajmujących się wysokimi technologiami. Często na danym etapie procesu produkcji wymagane jest schłodzenie danych półproduktów. Klimatyzacja jest ważnym ogniwem funkcjonowania serwerowni – obciążone zadaniami dyski szybko się grzeją – by prawidłowo działały potrzebują czynnika łagodzącego symptomy nagrzania.
Pielęgnacja systemy(ów) chłodnicze(ych)
Wszystkie wykorzystywane przez nas rzeczy potrzebują konserwacji. To w jaki sposób o nie dbamy rzutuje na długość działania sprzętu. Dlatego warto dbanie o systemy chłodzące na bieżąco. Na rynku istnieje wielu fachowców, którzy wykonują przegląd instalacji chłodniczych dla osób fizycznych i dla firm.
Podobnie jak przy samochodzie – regularny przegląd instalacji chłodniczych może nam pokazywać potencjalne błędy. Daje to szansę szybkiego reagowania. Przedłuża też czas efektywnej pracy systemów niezależnie od ich przeznaczenia.