Jedzenie na wynos to bardzo dobre rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają niemal wszyscy. Dzięki rozwojowi komunikacji i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania pożywienia z naszych ulubionych knajp. Już po kilku chwilach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.
Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i o odpowiedniej temperaturze restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przechowywane w specjalnych trzymających temperaturę torbach.
Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?
Z dowozem można aktualnie zamawiać potrawy praktycznie z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, również metody ich pakowania są różne. Inaczej to wygląda w przypadku zup, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o daniach obiadowych. Właściciele restauracji wykazują się dużą kreatywnością w dostosowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych formach. Plastikowe opakowania w chwili obecnej to przeszłość.
Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa przede wszystkim o ochronie środowiska.
Plastik rozkłada się powoli, negatywnie przy tymoddziałowując na środowisko naturalne. Co innego papier, który dosyć szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, jednak w przypadku papieru jest to znacznie bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz funkcjonalne.
Wybór papierowych opakowań na produkty gastronomiczne to nie tylko świadoma decyzja właścicieli knajp.
Jest to również poniekąd przymus. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobligowany do odejścia od styropianowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. W obliczu takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania sprzedając szeroki wybór opakowań o różnym(ch) możliwościach.
Opakowania papierowe – bezpieczne i ekologiczne jedzenie na wynos
Producenci opakowań papierowych dążą do tego by ich produkty spełniały należyte normy jakościowe wyznaczone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również potwierdzenie, że przy ich powstawaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają na celu wspierać prowadzenie przez podmioty rynkowe przyjazdej środowisku działalności. Współgrają one z nowymi wymogami UE.
Gospodarka to system naczyń połączonych z sobą. W związku z tym, jest popyt na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i wytwórcy opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo sprawnie potrafią dostosowywać się do zasad rynków, jak również do legislacyjnych niuansów.
Opakowania papierowe mają jeszcze jedną ważną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z znakiem firmowym knajpy. Dzięki temu prezentują się estetycznie.
Każdy z producentów opakowań musi też zwracać uwagę na to by pojemniki były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Muszą również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.