Komory chłodnicze – zastosowanie i parametry

Komory chłodnicze – zastosowanie i parametry

Chłodnictwo jest działem techniki, który odpowiedzialny jest za odprowadzanie ciepła ze środowiska, schłodzonego w celu uzyskania i zachowania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Maksymalne zastosowanie znajdziemy w utrwalaniu żywności. 

Komora chłodnicza to zamknięta powierzchnia otoczona przegrodami o sporej izolacyjności cieplnej oraz paroszczelności, w której utrzymywana jest stała temperatura zgodnie z wytycznymi dotyczącymi przechowywanych wyrobów. 

W zależności od utrzymywanych temperatur, komory dzielą się na:

    • komory chłodnicze – zakres temp. 0 do +10C

    • komory mroźnicze – zakres temp. -5 do -25C

    • komory morźnicze głębokiego mrożenia – temperatury ok. – 30C

    • komory z atmosferą kontrolowaną. 

Komory chłodnicze to wysokiej klasy rozwiązania dedykowane do przechowywania produktów świeżych, mrożonych w ustalonych warunkach. 

Komora chłodnicza zaopatrzona jest w chłodnię i agregat chłodniczy, które pozwalają zredukować i utrzymać stałą temperaturę w pomieszczeniu. 

Zależnie od specyfikacji technicznej budynku oraz poszczególnych wymogów możemy wyróżnić komory murowane wolnostojące, modułowe, wykonane z płyt poliuretanowych oraz montowane całościowo we wnętrzu budynku. Z uwagi na wymogi bezpieczeństwa materiał, z którego wykonane są komory chłodnicze charakteryzuje się bardzo dużą odpornością na ściskanie i gnicie, bezzapachowością, niepalnością a także stabilnością chemiczną. Jest on także bezproblemowy do utrzymania w czystości oraz, a także pozwala na zachowanie najwyższych wymagań sanitarnych.  

Komory chłodnicze używane są m.in. w zakładach produkcyjnych, wytwórniach oraz składnicach warzyw, restauracjach a także w placówkach medycznych. 

Urządzenia te tworzą także nieodzowny kawałek wyposażenia samochodów-chłodni, czyli pojazdów służących do transportu żywności, leków a także innych preparatów chemicznych. 

kryteris, które muszą być spełnione w chłodni, zależą od gatunku przechowywanych w niej produktów. Temperatura wymagana w chłodni może też zależeć od spodziewanego czasu umieszczenia, a również od tego, czy jest umieszczony świeży produkt, który później zostanie zamrożony.

Komora chłodnicza to nie tylko ściany, podłoga, sufit i drzwi. Jest to szereg rozwiązań technologicznych, które mają za zadanie utrzymać ustaloną temperaturę we wnętrzu urządzenia. W komorach powinno się także utrzymywać właściwy jakość wilgotności i intensywność przepływu powietrza. 

Agregat chłodniczy – co to za sprzęt?

Agregat chłodniczy jest sercem każdej komory chłodniczej. Jest to urządzenie mające na celu chłodzenie płynu procesowego. Składa się on z pojedynczego urządzenia typu Monoblok, jak również kompleksowej kompozycji typu split w skład w której wchodzi agregat, chłodnica i instalacja łącząca oba urządzenia. Agregaty chłodnicze można spotkać wszędzie tam, gdzie obniżona temperatura jest niezbędna do magazynowania towarów lub zachowania ściśle ustalonych założeń. Funkcjonowanie agregatu chłodniczego zbliżone jest do pracy innych urządzeń chłodniczych jak np. klimatyzacji. Oparte jest ono na kompresji lub absorbcji pary. Cały proces zaczyna się w podstawowym podzespole, czyli parowniku, gdzie panuje niska temperatura oraz jednocześnie niskie ciśnienie, krąży freon, czyli czynnik chłodniczy. Początkowo znajduje się on w stanie ciekłym, jednak pobierając energię cieplną od wyrobów znajdujących się we wnętrzu komory chłodniczej zaczyna parować. Agregat zasysa czynnik chłodniczy i zwiększa ciśnienie, oraz podwyższa temperaturę. W kolejnym kroku zostaje przetransportowany do skraplacza, w którym to miejscu rozpoczyna się proces jego skraplania. Tym oto sposobem oddaje on zgromadzoną dotychczas energię. W momencie, w którym czynnik roboczy przeniesie się ponownie do stanu ciekłego jest transportowany do tzw. zaworu dławiącego – funkcją tego elementu jest obniżenie ciśnienia płynu, a tym samym znaczące obniżenie jego temperatury. W momencie, w którym czynnik chłodniczy ponownie zostaje przeniesiony do parownika cykl chłodzenia zaczyna się od początku. 

Chłodnictwo przemysłowe – jego krótka historia 

Pierwotne zastosowanie komór chłodniczych sięga czasów zamierzchłych. Do magazynowania żywności używano rozpadliny wydłubane w lodzie ewentualnie śniegu. Już wtedy próbowano w taki sposób wydłużyć świeżość posiadanych wyrobów. W historii ludzkości woda w postaci lodu znajdowała przez długi okres czasu zastosowanie. Właściwie lodem posługiwano się do połowy XX wieku, a i obecnie lód jest stosowany w magazynach chłodu. 

Początkowe lata dwudziestego wieku to przede wszystkim chłodnictwo przemysłowe bazujące na takich czynnikach jak amoniak a okresowo dwutlenek węgla. 

Chłodnictwo przemysłowe dostarcza możliwości dla wielu branż na całym świecie. Mimo iż kojarzy się głównie z chłodniami i mroźniami, oferuje o wiele więcej zróżnicowanych zastosowań, których zadaniem jest sprawienie odpowiednich warunków do magazynowania produktów oraz wykonywania wskazanych procesów przemysłowych. 

Chłodnictwo przemysłowe to również systemy, które są wykorzystywane w kompleksach użytkowych i komercyjnych. Coraz to większa różnorodność systemów chłodniczych sprawia, że branża chłodnicza ciągle się rozwija. 

Podobnie jak w innych branżach, również w chłodnictwie przemysłowym coraz większą wagęuwagęzwraca się do rozwiązań przyjaznych dla środowiska naturalnego. Metody te odznaczają się wysoką efektywnością, równocześnie ograniczając popyt na energię lub korzystają z odnawialnych źródeł energii. Z roku na rok chłodziwa wykorzystywane w układach chłodzenia szaf chłodniczych odznaczają się coraz to niższą szkodliwością dla otoczenia a w przyszłości zostaną wyeliminowane przez naturalne czynniki chłodnicze. 

Jaki jest koszt wybudowania komory chłodniczej?

Etap projektowania komory chłodniczej jest podstawą efektywności przyszłej instalacji. Również od tego jak będzie zaprojektowana instalacja do mroźni zależy jej końcowy koszt. Zależnie od rodzai produktów należy wybrać odpowiedni rodzaj konstrukcji, który zapewni optymalne warunki do przechowywania. 

Najistotniejszym czynnikiem, który przesądza o koszcie budowy komory chłodniczej pozostaje wielkość pomieszczenia oraz,a także jego przeznaczenie. Kolejnym czynnikiem, który oddziałowuje na koszt jest poziom temperatury jaki ma zostać utrzymany w pomieszczeniu. Ważne jest tu dostosowanie wydajności agregatu chłodniczego, który pozwoli otrzymać stałą temperaturę powietrza. Równie istotne jest miejsce w którym zostanie zamontowana chłodnia. Należy bowiem wziąć pod uwagę grubość ścian, których funkcja to efektywnie oddzielać zewnętrzną temperaturę od tej, która panuje w chłodni. Warstwa izolacyjna i to jaka zostanie wybrana w najbardziej” rzutuje na ewentualne koszty utrzymania pomieszczenia chłodniczego. 

W trakcie projektowania komory chłodniczej należy odpowiedzieć sobie na pytanie, jak często pomieszczenie będzie odwiedzane przez osoby trzecie i jak dużo towaru będziezostanie w nim magazynowane. Stopień zaawansowania konstrukcji oraz konieczna moc, która musi wychłodzić powierzchnię użytkową, a również jej wyposażenie np. meble chłodnicze to dodatkowe czynniki, które mają wpływ na cenę montażu chłodni. 

Techniczne